5 provocări pe care le întâmpină un digital nomad

Imaginează-ți că este ora 14 într-o zi de joi. O notificare de pe telefon îți amintește că ai un proiect de trimis până la finalul zilei. Te uiți mai jos pe ecranul telefonului și vezi un e-mail de la un client care îți solicită serviciile. E clar! Trebuie să te apuci de treabă! Îți apuci grăbit rucsacul, te împiedici de o pereche de sandale și pornești către cea mai apropiată terasă de pe plajă care are wifi.
Într-o portugheză stâlcită zici "mais uma cerveja, por favor" (încă o bere, te rog), deschizi laptopul și te apuci de lucru. Bine ai venit în lumea nomazilor digitali!

Sau cel puțin în lumea ideală a digital nomads...
Odată ce ai pornit la drum spre un stil de viață ce îți permite să vezi lumea în timp ce muncești remote, pe lângă o mulțime de peisaje incredibile și oameni frumoși, trebuie să te aștepți să dai și peste câteva provocări.

Unde locuiește un digital nomad?

Aceasta poate fi marea și prima ta întrebare. În era booking-ului online, nu mai pare să fie o problemă, însă atunci când cauți cazare trebuie să ai în vedere anumite aspecte, diferite de cele pe care le urmărești atunci când pleci în vacanță. Nu pierde din vedere faptul că vei locui acolo o perioadă destul de lungă și ai totuși un buget limitat. În plus de asta, ai nevoie de un spațiu în care să fii în siguranță, să te desfășori în voie și să te poți relaxa la sfârșitul zilei. Un loc în care să te simți ca acasă! Cel mai probabil vei găsi alți digital nomads în hosteluri sau alte spații de co-living.

Sunt digital nomad, de unde lucrez?

De oriunde, evident! Doar ăsta este visul! #OfficeView poate fi oriunde îți dorești tu și în orice loc îți găsești energia creatoare. Pui laptopul pe micuța masă a barului de pe plajă și simți cum inspirația vine odată cu briza... dar cel mai probabil la fel se va mișca și internetul.

Pentru un digital nomad, internetul este ca aerul. Dacă nu sunt conectați, nu pot fi eficienți la locul de muncă. Cum altfel să contacteze clienții? Sau să trimită proiecte finalizate? Cum accesează fișierele stocate într-un cloud sau folosesc software disponibile numai online? La fel și tu, vei avea nevoie de un mediu digital-friendly în jurul tău în fiecare zi. Cafenelele sunt ideale pentru atunci când ai nevoie de extra energie și arome îmbietoare, dar probabil de cele mai multe ori vei avea nevoie de liniștea și tehnologia pe care le poți găsi într-un birou modern. Inspirația creatoare, concentrarea și suportul necesar te așteaptă într-un spațiu de co-woking, adică un hub cozy, cu design prietenos, ce adună la un loc freelanceri, antreprenori, oameni creativi și digital nomads.

Cum găsesc echilibrul între muncă și viață?

Stilul de viață al unui digital nomad poate părea o vacanță continuă, dar oricine muncește remote și are succes în ceea ce face îți va spune că este nevoie de multă planificare, self-management și gândire analitică pentru că vei întâmpina multe probleme la care trebuie să găsești rapid soluția. Așadar, echilibrul job-life îl vei găsi numai cu o foarte bună auto-disciplină și abia după ce ți-ai stabilit o rutină.

Bun, dar ce fac cu singurătatea?

Odată cu alegerea ta de a nu mai depinde de un birou, ai scăpat de șeful care parcă îți sufla mereu în ceafă, dar și de colegi. Mai mult decât atât, familia, cei dragi și prietenii de-o viață sunt la sute, poate mii de kilometri depărtare. Nu trebuie totuși să te sperie asta! Oamenii cu care poți face acum schimb de idei, cu care poți ieși la masă sau împărți gustări, poți porni în călătorii sau parteneriate sunt chiar cei asemenea ție. Comunitatea internațională a digital nomads este din ce în ce mai mare și mai unită, pe zi ce trece. Iar oriunde în lume vei alege să îți instalezi biroul într-o anumită perioadă de timp, fii sigur că vei fi primit cu brațele deschise de către comunitatea locală a celor care nu mai depind de un birou pentru a-și face treaba.

Cum face rost de contacte un digital nomad?

Când aveai un job normal de birou, contactele noi se făceau rapid, așa este? În jurul tău erau mereu diferiți oameni, participai la traininguri, cursuri și evenimente unde întâlneai oameni din aceeași nișă de afaceri sau domenii conexe. Acum, când ai mai mare nevoie să cunoști oameni care să te ajute în diverse proiecte, să colaborați sau chiar și să te inspire, nu știi unde să îi găsești. Poate proiectul la care lucrezi acum are nevoie de atingerea magică a unui grafician sau poate că platforma pe care ai creat-o duce lipsa unei povești scrise frumos... cum întâlnești un grafician care se află în același oraș cu tine sau un content creator? Răspunsul stă în research! Caută, găsește și participă la evenimente din aria ta de interes care se întâmplă în locul unde te afli tu acum. Alătură-te grupurilor de oameni asemenea ție și fii parte din comunitate!

Și zicem noi că research-ul tău a funcționat, pentru că ai ajuns unde trebuie! Bine ai venit la Omega!
Mai mult decât un simplu loc de cazare, Omega House este un concept unic în România, care găzduiește sub același acoperiș un spațiu de co-living cu camere de hotel și hostel, o cafenea și a sa specialty coffee, un hub de co-working, bucătarie utilată, o cameră de muzică și multe altele. Da, avem chiar și hamace!

Lucrăm împreună, petrecem timp împreună, ne ajutăm reciproc, ne știm și ascultăm preferințele – suntem o comunitate! Și mai avem un lucru care ne aduce împreună – pasiunea pentru dezvoltarea personală. De aceea, organizăm workshop-uri care să ofere tool-urile necesare oricărui freelancer, antreprenor sau digital nomad.

Hai la Omega!