Cum îți organizezi programul pentru a fi mai eficient?

“Free” din „freelancing” vorbește despre posibilitatea de a-ți alege singur proiectele, despre libertatea pe care o ai să stabilești când, cât și de unde lucrezi și mai este și despre independență. Este combinația ideală pentru cei care sunt pasionați de ceea ce fac și pentru cei pe care inspirația nu îi găsea niciodată la birou.

Poate chiar înaintea talentului și a priceperii, diferența cea mai mare între freelancerii de succes și cei care încă se zbat este dată de eficiență! Abilitățile de organizare a timpului, task-urilor și de găsire a motivației sunt printre cele mai importante aspecte din viața unui freelancer, digital nomad, antreprenor sau solopreneur.

Am pregătit câteva sfaturi pe care ar trebui să le urmezi pentru ca experiența ta de freelancer să fie una frumoasă, de lungă durată și benefică.

1. Elimină lucrurile care îți pot distrage atenția

Nici nu trebuie să faci un exercițiu de imaginație, ci doar să îți amintești. Sigur ți s-a întâmplat de foarte multe ori să te apuci de un proiect nou, să îți găsești inspirația și concentrarea, să ai o imagine clară a ce vei scrie, cuvintele să curgă cu viteză amețitoare și, dintr-o dată, telefonul se aprinde! Cineva a trimis un mesaj întregii găști despre concertul de diseară. La un moment dat realizezi că ești pe youtube căutând noua piesă a trupei care concertează, după ce, mai devreme, ai verificat pe facebook ce au mai postat băieții din trupă...

Așa că, primul pas înainte de a porni la treabă este să pui pemute toate aplicațiile de social media. Chiar și email-ul. Apoi, instalează-ți biroulîntr-un loc în care alte persoane nu îți pot distrage atenția. Părinții, colegii sau prietenii te pot face să îți pierzi rapid concentrarea , șirul gândurilor sau ideea.

2. Fă-ți un to do list realist

Atunci când îți organizezi task-urile, vei observa că ești mai eficient, iar la finalul zilei sentimentul tău va fi altul. Te vei simți liniștit și mulțumit de lucrurile pe care le-ai dus la bun sfârșit în decursul acelei zile.

Începe ziua așternând pe hârtie toate lucrurile pe care trebuie să le faci. Sau scrie-le într-un tabel pe calculator. Sau într-o aplicație de pe telefon. Nu uita să incluzi task-urile neterminate sau pe cele amânate. Așază-le în ordinea priorității sau sortează-le conformEisenhower Matrix.

O listă lungă nu înseamnă neapărat și o zi mai productivă, așa că nu-ți adăuga mai multe task-uri decât poți face.

3. Ia pauze

Planificarea activităților tale, atât pe zile cât și pe ore, trebuie să includă și momente de pauză. Timpul pe care ți-l acorzi ție nu înseamnă doar distracție, el are un rol și în productivitatea ta. Te odihnești, îți reîncarci bateriile și îți dai un refresh. Munca fără timp liber înseamnă scăderea creativității, a entuziasmului și creșterea nivelului de stres.

Poți încerca tehnica Pomodoro, concentrează-te doar asupra muncii tale pentru 25 de minute, apoi ia-ți 5 minute de pauză. Ridică-te de pe scaun, fă-ți o cafea sau doar privește pe geam timp de 5 minute, orice a-i face, nu te mai gândi deloc la munca ta.

Pentru o pauză și un boost de energie și sănătate poți încerca un fresh sau un smoothie, precum cele din noul meniu de la Omega House. Servite liniștit pe terasa exterioară, sunt exact impulsul de care are nevoie orice creativ.

4. Măsoară durata activităților tale

Cea mai mare frustrare a freelancerilor sau a persoanelor care pun pe picioare un start-up vine din neputința de a-și da seama când și cum a „fugit” timpul.

Nu te lăsa pradă unor gânduri de acest fel și apucă-te să contorizezi fiecare lucru pe care îl faci. Chiar dacă modul tău de facturare nu este la ora, atunci când știi exact cât timp ți-a luat îndeplinirea unui task te poți organiza mai bine pe viitor, îți poți aloca timp suficient sau chiar îți poți adăuga noi activități.

Pornește numărătoare de cum te așezi la birou, astfel vei măsura timpul necesar îndeplinirii tuturor pașilor care duc la rezultatul final. Și nu, nu trebuie să stai cu ochii pe ceas, există o serie întreagă de aplicații detime tracking, precum Freelancer Desktop App sau Billings Pro.

5. Învață să spui „nu”

Este foarte tentant să spui „da”, cu toții ne dorim să îi mulțumim pe alții sau să ne ajutăm prietenii și colegii, dar asta nu înseamnă că trebui să ne sacrificăm sănătatea, timpul liber sau fericirea.

De cele mai multe ori, orice mail care „arde” mai poate aștepta puțin și orice rugăminte care apare în afara programului mai poate sta până mâine dimineață.

Dar probabil cel mai greu lucru este să refuzi un proiect. Chiar dacă pare foarte interesant și o provocare pentru tine, este important să pui lucrurile în balanță și să vezi în ce măsură te poți implica în acel proiect.

Am încercat multe moduri de a ne crește productivitatea și eficiența și am observat că multe sunt în strânsă legătură și cu locul în care îți desfășori activitatea. Așa că am amenajat un spațiu prietenos cu creativitatea și timpul nostru.

Mai mult decât  un simplu loc de cazare,  Omega House  este un concept unic în România, care găzduiește sub același acoperiș un spațiu de co-living cu camere private și camere comune, o cafenea și a sa specialty coffee, un hub de co-working, bucătărie utilată, o cameră de muzică și multe altele. Da, avem chiar și hamace!

Lucrăm împreună, petrecem timp împreună, ne ajutăm reciproc, ne știm și ascultăm preferințele – suntem o comunitate! Și mai avem un lucru care ne aduce împreună – pasiunea pentru dezvoltarea personală.

Hai la Omega!